فهرست مطالب

کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی - پیاپی 53 (تابستان 1401)

نشریه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 53 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا نصیری شیراز*، سجاد دهقان، نصرالله امامی صفحات 9-46

    یکی از مهم ترین آثار پژوهشی تاریخ ادبیات فارسی تا به امروز، لغت نامه دهخداست. علی اکبر دهخدا (1257-1334) با بررسی هزاران کتاب و نسخه خطی، بیش از چهل سال از عمر خود را وقف تالیف این فرهنگ لغت بزرگ به فارسی کرد. از مزیت های بارز این اثر، نقل اغلب واژه ها (بجز واژه های مدخل)، همراه با یک یا چند شاهد است که غالبا، از متون کهن منظوم و منثور برگرفته شده اند. از جمله شاعرانی که دهخدا و همکارانش، بسیار به سروده های او استناد کرده اند، رودکی سمرقندی است؛ به گونه ای که کمتر بیتی در دیوان رودکی هست که در لغت نامه به عنوان شاهد لغتی نیامده باشد. باوجود این، نگارندگان با بررسی یکایک شواهد منسوب به رودکی در این فرهنگ، متوجه وجود شمار زیاد ابیاتی شدند که در دیوان رودکی مصحح نفیسی (1319 و 1341ه.ش.)، موجود نیست. با توجه به اهمیت سروده های رودکی، بویژه سروده های تازه منسوب به وی، نگارندگان برآن شدند درستی یا نادرستی این انتساب ها را بررسی کنند. با این هدف، نگارندگان 75 بیت از ابیاتی را که در متن دیوان رودکی تصحیح نفیسی نیست، اما در لغت نامه دهخدا به نام رودکی ثبت شده، بررسی کردند و در نهایت، مشخص شد که 27 بیت از این ابیات به واسطه برخی منابع، که مهم ترین آنها دیوان مجعول رودکی چاپ تهران (سال 1276ش.) است، به لغت نامه راه یافته؛ سه بیت (دو شاهد) در منابع مورد بررسی ما بدون نام سراینده هستند و مابقی، ابیاتی هستند که متعلق به رودکی نیستند. جستار حاضر، به منظور اصلاح انتساب این ابیات به ر ودکی در لغت نامه و جلوگیری از ورود آنها به نام رودکی در پژوهش ها و دیوان های چاپی آینده، انجام یافته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ های فارسی، لغت نامه دهخدا، رودکی، انتساب های نادرست، تصحیح
  • لیلا میرمجربیان* صفحات 47-76

    امروزه تحلیل محتوا، روشی پرکاربرد در بررسی آثار ادبی است. تحلیلی نظام مند، عینی و کمی که از طریق آن ویژگی های کاربرد زبان، کلمات متن، توصیف عنوان ها از طریق سازگاری و رابطه همنشینی کلمات با یکدیگر بررسی می شود و یافته های آن سبب تحلیل مضمونی محتوا و ساخت واژگان مرکزی می گردد.از میان روش های مختلف تحلیل محتوا، روش تحلیل گفتمان برای بررسی سه شرح از شروح موجود از منظومه «لیلی و مجنون نظامی» گزینش و در بوته نقد گذاشته شد تا نمودهای زبانی و معنایی صحیح از سقیم مشخص شود. بدین منظور به ابیات بحث انگیز در این سه شرح (حسن وحیددستگردی، بهروز ثروتیان و برات زنجانی) که از منظر تصحیح نسخه، وزن عروضی، دستور زبان و معنا و مفهوم درست، مغفول مانده یا معنای کلی بیت یا کلم ه ای در بیت اشتباه طرح شده است، پرداخته و در این پژوهش به نمونه هایی از آن اشاره شده است.بارزترین ویژگی تحلیل محتوا از سایر روش های پژوهشی کیفی یا تفسیری، تلاش برای کسب معیارهای روش علمی است. در این پژوهش نیز تلاش شده است تا در ضمن اشاره به نمونه های کاربردی، معیارهای یک روش علمی در شرح متون به دست آید.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، لیلی و مجنون، نقد شروح، تحلیل محتوا، حسن وحیددستگردی، بهروز ثروتیان، برات زنجانی
  • رضا بهرامی تربتی، فرزاد قائمی* صفحات 77-112

    فتحعلی شاه قاجار (1212-1250 ق.) با گردآوردن شاعران و ارج نهادن به ایشان، به احیای شعر دربار پرداخت. این کار سبب شد تا در زمان او، تذکره های مهمی تالیف گردد و احوال و اشعار شاعران در این تذکره ها ثبت و ضبط شود. از تذکره های مهم این دوره که هنوز به چاپ نرسیده و درباره آن تحقیقات اندکی نیز انجام شده، تذکره «مدایح حسینیه» نوشته عبدالباقی اصفهانی (متوفی 1238 ق.) است. این کتاب تذکره ای عصری، ممدوحی (مناقبی) و محلی است و به دلیل این ویژگی ها ارزش تاریخی ویژه ای دارد. همچنین نثر ادبی و موسیقایی آن نیازمند بررسی و تحلیل ادبی است. هدف از این جستار، شناختن ارزش های تاریخی و محتوایی و ویژگی های ادبی این کتاب است. بدین منظور با روش تحلیلی -توصیفی و ابزار کتابخانه ای، به شناسایی و معرفی نسخه های این کتاب و بررسی ارزش تاریخی و ویژگی های خاص فکری، زبانی، و ادبی آن پرداخته شده است.بر اساس بررسی های این جستار، مدایح حسینیه به دلیل توجه به گونه غالب شعر شاعران و نیز بیان شرح حال شعرای گمنام و اطلاعات منحصربه فرد از زندگی آنان و نیز به دلیل ارایه نمونه های مفصل شعری از آنان، از نظر تاریخ ادبیات ارزشمند است؛ همچنین، به علت بسامد بالای سجع پردازی ها و قرینه سازی های لفظی و نیز کاربرد فراوان ترکیبات خلاقانه و صورت های تشبیهی و استعاری، ارزش های ادبی چشمگیری دارد. بر همین اساس، تصحیح و چاپ این کتاب ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: عبدالباقی اصفهانی، مدایح حسینیه، تذکره قاجاری، سبک شناسی، معرفی نسخه های خطی
  • ابوالقاسم رحیمی*، مهدی رحیمی صفحات 113-140

    زبان به عنوان ابزاری کارآمد در تبادل پیوسته اندیشه، عاطفه و تجربه، شاخصه برجسته آدمی است؛ اهمیت بنیادین زبان در ایجاد فرآیند ارتباطی، باعث گردیده تا اجزای این پیکره نظام مند، از جهات گوناگون مورد پژوهش و مداقه صاحب نظران عرصه زبان شناسی قرار گیرد و لزوم تامل و تحقیق در کاربردشناسی زبان(Pragmatics)، گونه ای مهم از پژوهش های زبانی به شمار آید. کاربردشناسی، بررسی مفاهیم بافتی و کاوش در معانی نامریی ای است که گوینده/نویسنده قصد انتقال آن را دارد. در این میان، «نامه های دیوانی» به دلیل برخورداری از نقشی ویژه، وظیفه ای خاص و گاه فوق العاده حساس، چنین تحلیلی را به خوبی برمی تابند؛ نامه هایی که به دلیل ویژگی های وجودی: اوضاع متمایز سیاسی، منازعات قدرت، تقابل طبقات اجتماعی و... از یک سو و از دیگرسو، مخاطبانی خاص، آثاری برجسته و قابل تامل محسوب می شوند. جستار پیش رو با مبنا قراردادن نظریه های کاربردشناختی جورج یول (George Yule)، به بررسی یکی از برجسته ترین نامه های دیوانی، «نامه اعیان دولت غزنوی به سلطان مسعود» در کتاب تاریخ بیهقی می پردازد و پیام های ضمنی و کنش های گفتاری این نامه شگفت دیوانی را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد؛ نامه ای که نویسندگان آن با هوشمندیی سزاوار ستایش، در مسیر القای درون مایه متن، گزاره ها را به گونه ای درخور توجه، هوشمندانه و دقیق به کار می گیرند. پی بردن به پیام های آشکار و پنهان این نامه، از آن رو برخوردار از اهمیتی اساسی است که این راهبرد، نه تنها نمایانگر ساختار قدرت و مناسبات اجتماعی و انسانی که بازتاب دهنده کوشش پنهان نویسندگان این نامه در تغییر وضعیت موجود سیاسی است. پژوهش حاضر می تواند به مثابه دریچه ای روشن برای درک برخوردی ویژه با گونه ای خاص از متون ادبی، «نامه های دیوانی» به کار آید.

    کلیدواژگان: کاربردشناسی زبان، تاریخ بیهقی، کنش های گفتاری، جورج یول، نامه های دیوانی
  • موسی غنچه پور*، زهرا ایرانمنش، بتول رازی صفحات 141-176

    پژوهش پیش رو به مطالعه نظام گذرایی در گفتمان فردوسی در مواجهه رستم با دو سپاه ایران و توران از منظر نقش گرایی نظام مند هالیدی و متسین (Halliday and Matthiessen, 2014) می پردازد تا نوع فرآیندها، مشارکان و عناصر پیرامونی و فراونی آن ها و نیز سبک گفتمان فوق را تعیین کند. در این راستا، تحلیل 195 بند از شاهنامه فردوسی نشان داد که نوع فرآیندها، مشارکان، عناصر پیرامونی و نیز فراوانی آن ها در گفتمان فردوسی متفاوت از یکدیگر هستند، حال آن که نوع و فراوانی آن ها در گفتار رستم خطاب به سپاه ایران تفاوتی با نوع و فراوانی آن ها در گفتار وی در خطاب به سپاه توران ندارد. در این گفتمان، از هر سه فرآیند اصلی و پیرامونی استفاده شده است. فرآیند رابطه ای بیشترین و فرآیند رفتاری کمترین فراوانی را دارند. بازنمایی فرآیندهای مادی و ذهنی توسط فرآیند رابطه ای، توجیه گر فراوانی غالب این فرآیند در مقایسه با سایر فرآیندهاست. فرآیند ذهنی ادراکی در مقایسه با فرآیندهای ذهنی شناختی، تمنایی و عاطفی فراوانی بیشتری دارد. نزدیکی ماهیت رفتاری و مشخصه ای فرآیند رفتاری با فرآیندهای ذهنی، مادی و کلامی توجیه گر کم رخدادبودن این فرآیند در گفتمان فردوسی و بازنمایی آن از طریق این فرآیندهاست. سپاه ایران بیشتر با فرآیند نقلی خنثی و سپاه توران با فرآیند تاکیدی خطاب شده است. رخداد بیشتر عناصر پیرامونی موقعیت و حالت و مشارکان مدرک، مسند، مسندالیه، شناسه، شناخته، عامل و گوینده، از دیگر مشخصه های این گفتمان محسوب می شوند. ارایه شواهد قابل درک، مشارکان و عناصر پیرامونی، به کار بردن اسامی خاص و فراوانی غالب فرآیندها به صورت زمان گذشته همراه با شناسه اول شخص تاییدی بر سبک روایتی-توصیفی گفتمان حماسی فردوسی است.

    کلیدواژگان: نقش گرایی، گفتمان، شاهنامه، نظام گذرایی، مشارکان، عناصر پیرامونی
  • حسن ذوالفقاری، محمداسماعیل دهقان طزرجانی صفحات 177-210

    شناخت ایدیولوژی‌ها و جهان‌بینی‌های مولف، هدف تحلیل انتقادی گفتمان متون است که از تحلیل و بررسی سازمان‌های کلامی بالاتر از جمله، حاصل می‌شود. تحلیل انتقادی گفتمان رویکردهای مختلفی دارد که یکی از معروف‌ترین و کاربردی‌ترین آنها، رویکرد فرکلاف است. در این پژوهش، لالایی‌های مورد مطالعه را بر اساس رویکرد تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف، بررسی کرده ایم. در سطح توصیف لالایی‌ها، ساختارهای گفتمان‌مدار و کاربردهای زبانی دارای بار ایدیولوژیک مورد مطالعه قرارگرفتند. در سطح تفسیر، به تحلیل بینامتنی و بافت موقعیت اعم از موقعیت‌های مذهبی، جغرافیایی و تاریخی و اجتماعی و فرهنگی پرداختیم. در این پژوهش، سطح تبیین لالایی‌ها دربرگیرنده تحلیل روابط قدرت و دو جنس و توزیع نابرابر آن و تاثیر هژمونی ایدیولوژیک در تفکر زنان با نگاه انتقادی است. برآیند پژوهش نشان می‌دهد که تفکر غالب جامعه، تفکری زن‌ستیزانه است و بنابراین، زنان نیز نسبت به جنس مونث تفکری مردانه دارند و هویتی سوای هویت مرد برای خود قایل نیستند. البته، سطح آگاهی زنان و فعالیت‌های اجتماعی آنان در عصر جدید، باعث‌شده تا در گفتمان لالایی‌های جدید، از زبان مادران جوان‌تر امروزی، دیگر شاهد چنین ایدیولوژیی نباشیم و زنان به حقوق، توانایی‌ها و منزلت اجتماعی خود بیشتر از پیش واقف هستند.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، لالایی، تحلیل جنسیتی، تحلیل انتقادی گفتمان، فرکلاف، یزد
|
  • Zahra Nasirishiraz *, Sajjad Dehghan, Nasrollah Emami Pages 9-46

    one of the most important research works in the history of Persian literature to date is the Dehkhoda Dictionary. Dehkhoda, after reviewing thousands of books and manuscripts, devoted more than forty years of his life to compiling this Persian-to-Persian dictionary.one of the obvious advantages of this work is the quotation of most words (except the words of the entry), along with one or several examples. These examples are often taken from ancient poems and prose texts. Rudaki Samarqandi is one of the poets whose works have been cited by Dehkhoda and his colleagues in compiling this dictionary. In such a way that most verses of Rudaki's divan can be found in the dictionary as a word example. Nevertheless, the authors, by examining each example attributed to Rudaki in this dictionary, noticed the existence of a large number of verses that are not mentioned in Rudaki's Divan collected by Nafisi. Due to the importance of Rudaki's poems, especially the new poems attributed to him, the authors decided to examine the Inaccuracy or Inaccuracy of these attributions by examining these verses. To this end, the authors examined 73 verses that are not in Rudaki's Divan but are recorded in Dehkhoda's dictionary under the name of Rudaki; eventually it became clear that none of these verses belonged to Rudaki. The present article has been done in order to correct the attribution of these verses to Rudaki in the dictionary and to prevent them from entering Rudaki’s name in future researches and printed divans.

    Keywords: Persian dictionaries, Dehkhoda dictionary, Rudaki, inaccurate assignments, Correction
  • Leila Mirmojarabian * Pages 47-76

    Criticizing the Descriptions of Nezami’s Leily and MajnoonAbstractToday, content analysis is a widely used method to study literary works. It is a systematic, objective and quantitative analysis through which the characteristics of the language usage, text words and description of titles are examined through compatibility and correlation of words with each other and its findings cause to analyze the thematic content and to create the central words. Discourse analysis, among the different methods of content analysis, was selected to examine three descriptions of the existing descriptions of the poem "Nezami’s Leily and Majnoon" and critiqued to determine the correct and incorrect linguistic and semantic representations. For this purpose, the controversial verses have been studied in these three descriptions (Hassan Vahid Dastgerdi, Behrouz Thervatian, Barat Zanjani) that have been neglected in terms of correcting the version, prosody, the grammar and the correct meaning and concept, or the general meaning of a verse or a word that has been described in the wrong verse; some examples have been mentioned in this research. Among the other qualitative or interpretive methods, obtaining the criteria of the scientific method is the most distinguished feature of content analysis. In this research, in addition to referring to the practical examples, it has been tried to obtain the criteria of a scientific method in describing texts. 

  • Reza Bahramitorbati, Farzad Ghaemi * Pages 77-112

    Fath-Ali Shah Qajar revived the poetry of the court by gathering poets and paying homage to them. This caused important memoirs to be written in his time and the poets' moods and poems to be recorded in these memoirs. One of the important memoirs of this period, which has not been published yet and little research has been done on it, is the memoirs of Madayeh--Hosseinieh written by Abdolbaqi Isfahani ). This book is a centurial, praiseworthy and local memoir and has a special historical value because of the mentioned features. Also, its literary and musical prose needs literary study and analysis. The purpose of this article is to know the historical and content values and literary features of this book. For this purpose, descriptive-analytical method and library tools have been used to identify and introduce the copies of the book and to study its historical value and special intellectual, linguistic, and literary features.According to the reviews of this article, this book is valuable in terms of the history of literature due to its attention to the predominant form of poets' poetry, as well as the expression of the memoirs of anonymous poets and unique information about their lives, as well as its detailed poetic examples; It also has special literary values due to its high frequency of rhyming and verbal symmetry, as well as its extensive use of creative combinations and metaphorical and metaphorical forms. Accordingly, it is necessary to correct and publish this book.

    Keywords: Abdolbaqi Esfahani, Madayeh- Hosseinieh, Manuscript, Literary style, Linguistic style
  • Abolghasem Rahimi *, Mahdi Rahimi Pages 113-140

    Language as an effective tool in the continuous exchange of thought, emotion and experience is a prominent feature of man. The fundamental importance of language in creating the communication process has caused the components of this systematic body to be researched and studied by experts in the field of linguistics from various angles, and the need for research in the application of pragmatics is an important form of linguistic research. Pragmatics is the study of co- text meaning and the exploration of invisible meanings that the speaker / writer intends to convey. In the meantime, "court letters" stand such an analysis well because they sometimes find special, extraordinary, and sensitive tasks; Letters that, because of their existential characteristics, such as distinct political conditions, power struggles, areas of confrontation between social classes, specific audiences, and the like, are considered outstanding and thought-provoking works. Based on the pragmatic theories of Yule, the present article examines one of the most prominent court letters, "Letter from the nobles of the Ghaznavid state to Massoud " in Tarikh Beyhaqi, and examines the implicative message and speech acts of this letter. Realizing the overt and covert messages of this letter is crucial because this strategy not only reflects the power structure and social and human relations that reflect the hidden efforts of the authors in changing the current political situation. The present study can be used as a window to understand the special treatment of certain types of literary texts, "court letters".

    Keywords: Pragmatics, Invisible meaning, Speech acts, George Yule, Court letters
  • Mousa Ghonchepour *, Zahra Iranmanesh, Batul Razi Pages 141-176

    This article studies the transitivity system of Ferdowsi's discourse while Rostam faces the armies of Iran and Turan based on systemic functional grammar of Halliday and Matthiessen (2014) to identify its style. In this regard, the analysis of 195 clauses derived from 155 couplets of Ferdowsi's Shahname revealed that types of processes, participants and circumstances and their frequencies in Ferdowsi,s discourse are different from each other while their type and frequencies in Rostam's speech that addresses Iranian army was not different from Turani's army. The relational process possessed the highest and the behavioral one held the least frequency. The representation of mental and material processes by relational process justifies the higher frequency of relational process compared to the others. Mental clauses showed that the perceptive type had higher frequency compare to cognitive, desiderative and emotive types. The nature similarity of behavior process with mental, material and verbal processes justifies the lower frequency of this process so that it is represented through these processes. Iran's army was addressed by neutral quoting process while the Turan's was addressed through indicating one. In addition, the type and frequency of identified, identifier, carrier, attribute, agent, sensor and sayer participants, as well as the type and frequency of the location and manner circumstantial elements are of other characteristics of this discourse. The concrete evidence of processes, participants, circumstances, using proper nouns and the higher frequency of processes accompanying with past form and the first person confirm the narrative-descriptive style of this discourse.

    Keywords: functionalism, transitivity, ideational, Process, participants
  • hasan zolfagari, MohammadSmaeel Dehghan Tezerjani Pages 177-210

    Understanding the ideologies and the world-views of the author is the goal of the critical analysis of the discourse of texts, which is achieved through the analysis of verbal organizations beyond a sentence. Critical discourse analysis has various approaches, one of the most famous and practical of which is Fairclough's approach. In this research we have examined lullabies based on Fairclough's approach of critical discourse analysis. In the level of lullaby descriptions, discoursive structures and linguistic applications with ideological meanings were studied; in the level of interpretation, we conducted analysis of intertexuality and situational contexts including religious, geohistorical and sociocultural situations and the level of lullaby explanations includes analysis of the relationship of power with the two sexes and its unequal distribution and critically analyzing the effect of ideological hegemony on women's thoughts. The result of the research shows that the dominant thinking in the society is misogynistic. Therefore, women regard the female sex with a masculine manner and do not consider an identity for themselves without the masculine identity. Yet, women's level of awareness and their social activities in the new era have caused us to witness no more of such ideologies in the discourse of the new lullabies from the new mothers. Women are also more aware of their rights, abilities, and social status than before.

    Keywords: folk literature, lullaby, critical discourse analysis, Fairclough, woman. yazd